domingo, 31 de enero de 2010

EL TEXT

En aquesta nova entrada, ampliaré i puntualitzaré diversos aspectes citats per la meva companya Clara Medina a la seva entrada titulada "La Composició del text" http://claramv.blogspot.com/2009/12/la-composicio-del-text-planificacio.html

Crec que la Clara ens dóna una explicació molt encertada sobre les pautes que hem de seguir a l'hora d'elaborar un text. Concretament, ens diu que un text ha de complir tres parts bàsiques:

1. PLANIFICACIÓ: planificar és reflexionar, és establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.
2. REDACCIÓ: redactar és transformar els plans i les idees en el llenguatge escrit, en un text coherent, tenint sempre en compte les característiques de la coherència, la cohesió, l'adequació, la correcció i la variació.
3. REVISIÓ: revisar és examinar, és avaluar el que hem escrit, decidir si s'adiu amb les nostres expectatives i, si convé, modificar le que calgui per millorar el text.


Aquestes pautes coincideixen, certament, amb el procés estudiat a l'assignatura de COED sobre com fer un bon text.
Tot i això, la meva companya Clara s'ha oblidat de citar les característiques bàsiques que ha de complir tota mena de text encara que segueixi les pautes anteriors.

Per començar, trobem L'ADEQUACIÓ. L'ADEQUACIÓ és el grau d'adaptació que ha de tenir un discurs i text a la seva situació comunicativa, tenint en compte la varietar dialectal i de registre.
Això vol dir que hem de saber adaptar el text a la situació que requereixi cada moment, però sobretot, al lector al qual anirà destinat ja que si, per exemple, escribim un text que llegirà una persona amb una varietar dialectal diferent a la nostra, ens hi haurem d'adaptar.

En segon lloc, hem de tenir molt present la COHERÈNCIA.La COHERÈNCIA és la propietat del text que selecciona la informació rellevant de la que no ho és i, a més,estableix una relació lògica.La coherència, per tant, és donar sentit a allò que diem, que tingui alguna mena de sentit el text que hem elaborat.
La coherència s'aconsegueix a través d'elements com els connectors.

A més, hem de fer ús de la CORRECCIÓ.És a dir, hem de fer ús d'una correcció lingüística, de les normes d'ús de la llengua per tal que el nostre text sigui fàcil d'entendre.

Per últim, existeixen altres elements que hem de fer servir quan elaborem un text com, per exemple, la variació.
Aquests altres elements són més secundaris però els que hem citat anteriorment són del tot necessaris per donar sentit al nostre text, per fer-lo més fàcil d'entendre, etc

No hay comentarios:

Publicar un comentario