jueves, 28 de enero de 2010

GIMP



Avui intentaré ampliar la informació que ens va donar la nostra companya Laura Hedo en el seu bloc, concretament a l'entrada titulada "Utilització del Gimp".

La Laura ens defineix el programa GIMP com "un programa (programari lliure) que permet retocar imatges i fer collages, és a dir és un programa semblant que el Photoshop però el GIMP és molt més compatible".


Aquesta definició és correcta però a mi m'agradaria aprofundir més en què és el programa GIMP ja que és un programa que encara s'utilitza poc degut a que es troba bastant desplaçat a causa de l'ús del Photoshop.

GIMP significava originalment «General Image Manipulation Program» («Programa de manipulació d'imatges general»). Aquest programa ens serveix,entre d'altres coses, per processar gràfics i fotografies digitals.
Els usos més típics inclouen la creació de gràfics i logotips, el canvi de mida i retallat de fotografies, el canvi de colors, la combinació d'imatges usant capes, l'eliminació d'elements no desitjats de les imatges i la conversió entre diferents formats d'imatges.
També es pot utilitzar el GIMP per crear imatges animades senzilles.

El GIMP, com ja ens ha dit la Laura, és un programa lliure però això no és tot ja que el podem considerar com una prova que el procés de desenvolupament de programari lliure pot crear aplicacions que els usuaris no avançats puguin usar productivament; d'aquesta forma, va obrir el camí d'altres projectes com, per exemple, el Mozzila Firefox.

A més d'un ús interactiu, GIMP permet l'automatització de molts processos mitjançant diferents opcions.
Per exemple, inclou un llenguatge dit Scheme que es pot usar per a això, a més d'altres alternatives.
D'aquesta manera ens permet escriure guions i plugins per a GIMP que poden després ser utilitzats interactivament; a més és possible produir imatges de manera totalment no interactiva (per exemple, generar al vol imatges per a una pàgina web) i realitzar un processament que canviï el color o converteixi imatges.
Per a tasques automatitzables més simples, probablement sigui més ràpid utilitzar un paquet com el ImageMagick, però GIMP té característiques molt més potents.

Així doncs, és molt recomanable l'us del GIMP ja que és de facil ús per a tothom i ofereix un ventall de possibilitats per a treballar amb les imatges molt més ampli que no pas altres programes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario